Okupaciona terapija obuhvata kognitivne, fizi─Źke, socio-emocionalne i motorne ve┼ítine. Ona analizira aktivnosti svakodnevnog ┼żivota u kojima deca imaju pote┼íko─çe i poma┼że im u gra─Ĺenju i ja─Źanju ve┼ítina koje su potrebne za te aktivnosti. Osnovni cilj okupacione terapije je da obezbedi deci da u─Źestvuju i budu uspe┼ína u svakodnevnim ┼żivotnim aktivnostima bilo da je to briga o sebi, vrti─ç, ┼íkola, igra ili socijalizacija.

Okupacioni terapeut radi na ve┼ítinama staranja o sebi, ve┼ítinama fine i krupne motorike, pa┼żnji, vizuo-motornoj koordinaciji, poreme─çajima senzorne obrade kao i na razumevanju govora i razvoju komunikacije.

Svako dete je li─Źnost za sebe, shodno tome se sama terapija osmi┼íljava prema individualnim sposobnostima i interesima samog deteta. Dete prolazi kroz organizovane, sistemati─Źne i planski osmi┼íljene tematske aktivnosti ─Źija realizacija donosi svrsishodan rezultat.

Osnovni cilj mo┼że uklju─Źiti samostalno obla─Źenje, ishranu, li─Źnu higijenu kao i pobolj┼íanje jezi─Źkih, motornih, socio-emocionalnih, vizuo-prostornih sposobnosti deteta.